Om vi väljer en vänlig sinnesstämning så finns det inte plats för en ovänlig. Det är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att vara arg samtidigt som man är vänlig.  Problemet är att det ofta inte är lika enkelt i praktiken som i teorin. Vi är inte allt i den mentala balans som krävs för att kunna välja sinnesstämning. Genom att träna upp vår medvetenhet så får vi också förmågan att välja sinnesstämning.

Det är inte bara så att vi får vänlighet tillbaka, vi mår också bra av att var vänliga mot andra människor. Se filmklippet nedan

Vänlighet smittar

Allt vi sänder ut får vi också tillbaka. Om vi till exempel är misstänksamma mot de vi möter så kommer vi att bli bemötta med samma misstänksamhet. Om vi i stället är vänliga mot våra kollegor, även fast de kanske gjort ett misstag, så kommer vi att få ett vänligt bemötande tillbaka. Även den gången vi själva gör ett misstag.

Fördelar med vänlighet

I nedanstående filmklipp från LifeVestInside sammanfattas några av fördelarna med vänlighet.

Var vänlig mot dig själv

Första steget mot vänlighet är att vara vänlig mot dig själv. Då kommer du att ha förmåga att vara vänlig mot andra. För att du själv skall må bra bör du tänka på att vara vänlig även mot dig själv, visa lite medkänsla mot dig själv. Tänk på att säga samma saker till dig själv när du mår dåligt som du gör till en vän i samma situation.

Medvetenhet

För att vara snäll mot sig själv behöver du vara medveten om när du inte är det, endast då kan du bryta mönstret och ta dig ur dina kontraproduktiva tankemönster. Oftast märker vi inte ens när vi är dumma mot oss själva eftersom vi tror mer på den delen av oss som tänker den dumma tanken än den delen som lyssnar på den. Genom att träna upp förmåga att bli medveten om detta så får du lättare att se på de negativa tankarna från lite distans; du behöver inte längre identifiera dig med dina tankar.

En bok om vänlighet

Stefan Einhorn skrev 2005 en bok som heter Konsten att vara snäll. Svenska Dagbladet uppmärksammade boken i artikeln Nu får alla snälla revansch.

Utbildningen

I Enminds utbildningar är just vänlighet ett av de ämnen vi tar upp samtidigt som vi tränar upp förmågan att bli medveten om hur vi reagerar på olika situationer – redan innan vi reagerar. På så sätt får vi möjlighet att välja hur vi vill agera istället för att reagera på impuls.